vg2_elenergi_og_ekom__styresystemer_trådbasert_DALI

DALI

For mer info om DALI se læreboken Energi- og styresystemer, Vg1 elektro og datateknologi og læreboken Styresystemer, Vg2 elenergi og ekom fra Elforlaget/NELFO.

DALI er en standard som i første hånd er brukt til belysning. Fordelen med DALI er at programmering og utstyr er fokusert på belysning og forskjellige lysstyringer og reguleringer og at DALI er en standard som brukes i alle større belysningsinstallasjoner. DALI kan programmere belysningen for å tilpasses brukerens lysbehov og til å spare energi, dvs. spare penger for kunden. Stort sett alle større forretningsbygg, offentlige bygg og fabrikker og i tillegg til enkelte boliger, bruker DALI til lysstyring.

 

DALI-standard

DALI er en åpen standard der alle produsenter av elektroutstyr kan lage produkter som er kompatible med standarden. DALI 1 er den første standarden der ikke alle DALI-komponenter er fullt ut kompatible med hverandre. DALI 2 er den nye standarden der alt utstyr er sertifisert, dvs. at alt DALI-utstyr er testet for å passe sammen uansett fabrikat. I forslagene til oppgaver brukes DALI 1 utstyr. DALI-standarden reguleres av organisasjonen DALI Alliance. DALI-standarden er regulert i IEC 62386.

 

DALI-programmering

For å programmere DALI-utstyret må du bruke programvare til PC. Det finnes forskjellig programvare som er tilpasset det enkelte fabrikatet. I forslag til oppgaver bruker vi Vanpee/Helvar sin programvare og utstyr, Digidim Toolbox og Designer.

DALI-programmering: Digidim Toolbox

Digidim Toolbox er første versjon av programmeringsverktøyet tilpasset Helvar sine DALI-komponenter. Toolbox er lagd for mindre og enklere belysningsinstallasjoner som f.eks. enkelte kontorlokaler, boliger, leiligheter og hytter.
For å programmere DALI-utstyret med Toolbox trenger du en PC med Windows og et USB-grensesnitt som kobles til DALI-bussen. (se Styresystemer, Vg2). Last ned Digidim Toolbox. Del 1 av forslag til praksisoppgaver bruker Toolbox og USB-grensesnitt fordi USB-grensesnittet er billig og brukes i mindre installasjoner.

Programmeringsveiledning til DigiDim Toolbox og oppgave 1: link til veiledning.

DALI-programmering: Designer

Designer er en nyere versjon av programmeringsverktøyet tilpasset Helvar sine DALI-komponenter. Designer er lagd for små og store installasjoner.
For å programmere DALI-utstyret med Designer trenger du en PC med Windows og en ruter med Ethernet grensesnitt. Ruteren kobles til DALI-bussen.  Last ned Designer. Del 2 av forslag til praksisoppgaver bruker Designer med ruter fordi ruteren gir flere programmeringsmuligheter og tilpasset større belysningsinstallasjoner.

 

 

Forslag til DALI-oppgaver

Del 1 av forslag til praksisoppgaver brukes programmeringsverktøyet Digidim Toolbox og USB-grensesnitt fordi grensesnittet er billig.
Målet med del 1 er at eleven skal oppnå mestring og glede av å lage små manuelle DALI-installasjoner. I del 1 av oppgavene gjøres dette ved at eleven kan sammenligne DALI-installasjonen med manuell lysstyring med enpolt bryter nr. 1, serievender nr. 5, vekselvender nr. 6 og kryssvender nt.7. Til hver oppgave blir det lagt ut forslag til programmering som kan lastes ned og brukes av eleven.

Del 2 av forslag til praksisoppgaver brukes programmeringsverktøyet Designer med ruter fordi ruteren gir flere programmeringsmuligheter.
Målet med del 2 er at eleven skal få en dypere forståelse av DALI-programmering og mulighetene med tilpasset belysningsstyring og regulering. I del 2 kan eleven koble og programmere lysstyring med PIR-detektor eller multisensor for å styre og regulere lysmengden sammen med dimmer og brytere. Til hver oppgave blir det lagt ut forslag til programmering som kan lastes ned og brukes av eleven.

Del 1: manuelle belysningsinstallasjoner med DALI
Del 1: forslag til oppgaver

Men USB-grensesnitt. Programmeringsverktøyet Digidim Toolbox

Oppgave 1 Enpolt bryter nr. 1 (side 76 styresystemer Vg2)
Oppgave 2 Serievender nr. 5 (side 88 styresystemer Vg2)
Oppgave 3 Vekselvendere nr. 6 (side 91 styresystemer Vg2)
Oppgave 4 Vekselvendere nr. 6 og kryssvender nr. 7 (side 93 styresystemer Vg2)
Del 1: forslag til utstyr
USB-grensesnitt
Digidim 510 usb grensesnitt
Strømforsyning
Digidim 407 strømforsyning 64 mA
Passer til mindre installasjoner på skoler
Strømforsyning
Digidim 402 strømforsyning 250 mA
Trykknapp-bryter som enpolt, vekselvender og kryssvender
Digidim 131 Trykknapp-panel, 2 knapper
Trykknapp-bryter som serievender nr.5
Digidim 134, trykknapp-panel, 5 knapper.
Universal trykknapp-bryter: passer til det meste.
Digidim 135, trykknapp-panel, 7 knapper
Ramme
Påveggkappe
Relé
Digidim 494 4-kanals reléenhet
Tradisjonell armatur
Kabler
Se læreboken styresystemer Vg2 elenergi og ekom
Del 2: smarthus belysningsinstallasjoner med DALI
Del 2: forslag til oppgaver

Med router og Ethernet-grensesnitt. Programmeringsverktøyet Designer

Oppgave 5 Dimmer: programmering av forskjellige funksjoner (side 101-109 i Styresystemer Vg2)
Oppgave 6 PIR/multisensor: programmering av forskjellige funksjoner
Oppgave 7 Grupper: flere grupper
Oppgave 8 Smarthus: belysningsstyring og regulering
Oppgave 9
Del 2: forslag til utstyr

 

Ethernet-grensesnitt og innebygget strømforsyning
Ruter: Digidim 905 router
Trykknapp-panel
Ramme
Påveggkappe
 Multisensor:
fotocelle, PIR og tilstedeværelsesdetektor 
Dimmer for DIN-skinne
LED driver DALI 2×35 W, 2×350 mA
LED driver DALI 10 W, 350 mA
Armatur: tradisjonell dimmbar LED-armatur
Armatur: LED panel DALI, 3000K, 36 W
Downlight: Gymbal 9 W,
dimtowarm med dimbar DALI driver
Kabler
Se læreboken styresystemer Vg2 elenergi og ekom